Basler Korzysta Z Rozwiązania Guidewire Do Zarządzania Decyzjami Ubezpieczeniowymi, Polisami, Prowizjami I Rozliczeniami

Najnowsze oprogramowanie podstawą projektu przekształceń w Basler
BAZYLEA Szwajcaria LONDYN Wielka Brytania, 9 września, 2015

Basler Versicherung AG Schweiz (Basler), szwajcarska firma ubezpieczeniowa należąca do Baloise Group oraz Guidewire Software, Inc. (NYSE: GWRE), dostawca oprogramowania dla segmentu ubezpieczeń majątkowych poinformowali o pomyślnej implementacji Guidewire PolicyCenter® oraz Guidewire BillingCenter®**.** Pierwsze z tych oprogramowań będzie zarządzało decyzjami ubezpieczeniowymi i polisami, natomiast drugie będzie obsługiwało operacje prowizji i rozliczeń w segmencie firmy obejmującym nieruchomości. Firma Basler zastosowała również rozwiązania Client Data Management oraz Rating Management od Guidewire.

Oprogramowanie Guidewire zostało wybrane przez Basler po to, by zracjonalizować i przekształcić główne rozwiązania technologiczne firmy w odpowiedzi na zmieniające się potrzeby klientów i agentów. Dzięki temu będzie ona mogła oferować bardziej elastyczny i szerszy wachlarz produktów i usług. Rozwiązania PolicyCenter i BillingCenter będą wprowadzane stopniowo przez kilka lat do segmentu majątkowego firmy, począwszy od ubezpieczeń nieruchomości, następnie do ubezpieczeń motoryzacyjnych, aż po pozostałe segmenty działalności.

"Słuszność wyboru PolicyCenter i BillingCenter została przez nas potwierdzona w ciągu tego 12-miesięcznego projektu, kiedy to korzystaliśmy z nich z łatwością i skonfigurowaliśmy je do własnych potrzeb. Cieszymy się również, że pierwsza faza projektu została ukończona na czas, zgodnie z zakresem, budżetem i naszymi wymogami jakościowymi," skomentował Urs Bienz, COO w Basler.

Dzięki PolicyCenter i BillingCenter Basler Insurance może:

• bardziej efektywnie reagować na potrzeby klientów, wprowadzając szybciej i łatwiej na rynek nowe produkty;

• oferować swoim agentom bardziej kompleksowy wachlarz usług ubezpieczeniowychi usług powiązanych;

• stopniowo ograniczać czas potrzebny na szkolenia dla pracowników i agentów dzięki systemom, które są prostsze w obsłudze i bardziej intuicyjne;

• zapewnić pełną obsługę polisy w języku francuskim, niemieckim lub włoskim, w zależności od preferencji klienta.

"Po krótkim szkoleniu ponad 1000 użytkowników PolicyCenter i BillingCenter potrafi sprzedać nowy produkt z segmentu nieruchomości klientowi indywidualnemu lub korporacyjnemu oraz zapewnić optymalną obsługę klienta podczas sprzedaży i administracji," wyjaśnia Urs Bienz.

"Zastosowanie tych rozwiązań przez firmę Basler to znaczące osiągnięcie w regionie DACH (Niemcy-Austria-Szwajcaria) oraz ogólnie w Europie," powiedział Keith Stonell, dyrektor zarządzający w regionie EMEA, Guidewire Software. "Pragniemy pogratulować firmie Basler i wyrazić nasze uznanie dla pracy jej zespołów informatycznych i biznesowych, której efektem jest sukces pierwszej fazy przekształcania ich działalności."

Guidewire PolicyCenter® jest elastycznym systemem zarządzania decyzjami ubezpieczeniowymi i polisami, który umożliwia firmom z branży ubezpieczeń majątkowych i osobowych rozwój działalności w rentowny sposób dzięki poprawie efektywności, a jednocześnie szybkiej reakcji na pojawiające się możliwości rynkowe oraz zacieśnianiu relacji z agentami i klientami. System PolicyCenter, który zaprojektowano pod kątem zarówno klientów instytucjonalnych, jak i indywidualnych, pomaga zakładom ubezpieczeń usprawnić obsługę klienta i procesy zaplecza od etapu pozyskiwania klientów przez przygotowanie oferty aż po przedłużenie polisy. PolicyCenter jest dostępny jako samodzielny produkt lub w ramach pakietu Guidewire InsuranceSuite™. System umożliwia integrację z dotychczasowymi systemami ubezpieczyciela bądź aplikacjami dostawców zewnętrznych.

Guidewire BillingCenter® to kompleksowy system zarządzania rozliczeniami i należnościami ­zaprojektowany w oparciu o zasady automatyzacji, kontroli i elastyczności. BillingCenter pozwala świadczyć usługi ubezpieczeniowe w sposób odpowiedni dla indywidualnych potrzeb użytkownika, ułatwiając automatyzację procesu rozliczania, umożliwia tworzenie elastycznych planów rozliczania, płatności i zaległości, zarządzanie prowizjami agentów oraz szybką integrację z zewnętrznymi systemami płatniczymi. BillingCenter jest dostępny jako samodzielny produkt lub w ramach pakietu Guidewire InsuranceSuite™. System umożliwia integrację z dotychczasowymi systemami ubezpieczyciela segmentu ubezpieczeń majątkowych i osobowych bądź aplikacjami dostawców zewnętrznych.

Basler Versicherung AG Switzerland

Firma Basler Versicherungen oferuje rozwiązania w zakresie ubezpieczeń i funduszy emerytalnych, jak również usługi bankowe. Produkty majątkowe firmy obejmują segment nieruchomości, gospodarstw domowych, odpowiedzialności cywilnej, motoryzacji, wypadkowy, zdrowia oraz ubezpieczeń różnych. Jej oferta skierowana jest do klientów indywidualnych, małych i średnich przedsiębiorstw oraz wybranych klientów z branży przemysłowej. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.baloise.com.