Dalsze Powodzenie Niemieckiego Sektora Ubezpieczeń Wymaga Współpracy Branży IT I Biznesu W Ramach Strategicznego Partnerstwa

Technologie informatyczne kluczem do tworzenia innowacji oraz transformacji cyfrowych w sektorze ubezpieczeń
MONACHIUM Niemcy i LONDYN Wielka Brytania, 18 lipca, 2017

​Spółka Guidewire Software, Inc. (NYSE, GWRE), dostawca oprogramowania dla firm ubezpieczeniowych, podkreśliła w swoim ostatnim Dossier znaczenie innowacji tworzonych z wykorzystaniem technologii informatycznych dla osiągania dalszych pozytywnych wyników w niemieckim sektorze ubezpieczeń. Doniesienia oparte są na niedawno przeprowadzonych przez EY Innovalue i Uniwersytet St Gallen badaniach, w których udział wzięło niemieckich firm ubezpieczeniowych o różnych profilach i wielkości. Uczestników pytano o wpływ cyfryzacji na funkcjonowanie ich działów informatycznych. Badanie potwierdziło, że większość ubezpieczycieli przeprowadziło cyfryzację na umiarkowaną skalę, a ich świadomość cyfryzacji w branży nie jest doskonała; wykryto przy tym także brak powiązania pomiędzy strategiami informatycznymi a biznesowymi oraz doraźne podejście do cyfryzacji, któremu brakuje zintegrowania na poziomie operacyjnym.

W badaniu zaproponowano trzy ogólne obszary do poprawy:

• Procesy: zwrot w kierunku większej automatyzacji i korzystania z metodologii „Agile”;

• Ludzie i organizacja: ubezpieczyciele muszą uzupełniać braki w wiedzy, zatrzymać przy sobie i szkolić posiadane kadry, a także proaktywnie rekrutować nowych pracowników z wymaganymi umiejętnościami technicznymi; i

• Technologia i infrastruktura: ściślejsza współpraca ze światem biznesu, większa koncentracja na kliencie oraz optymalizacja procesów (w tym integracja nowych technologii oraz korzystanie ze standardowego oprogramowania).

"Spółka Guidewire dostrzega zapotrzebowanie na technologie informatyczne w transformacji cyfrowej, a także znaczenie ich roli w działalności całych firm," powiedział René Schoenauer, kierownik ds. marketingu produktów na region EMEA w spółce Guidewire. "Cyfryzacja odgrywa ważną rolę w umożliwianiu bliższych interakcji pomiędzy wszystkimi stronami zaangażowanymi w branży ubezpieczeniowej. Dzisiejsza „epoka interakcji” – „era zaangażowania” charakteryzuje się technologiami cyfrowymi, które w centrum stawiają klienta. Wyzwanie polega na kompleksowym zapewnieniu mu pozytywnych doświadczeń, w tym personalizacji, możliwości wygodnego wchodzenia w interakcje za pośrednictwem urządzeń mobilnych i wielu kanałów, a także szybkiej obsługi. Nowoczesne technologie informatyczne, systemy podstawowe, portale cyfrowe i analiza danych wspierają całościowe interakcje w czasie rzeczywistym i są niezastąpione w tworzeniu rzeczywistych cyfrowych wrażeń użytkownika."

Dzięki ponad 300 projektom wdrożeniowym na całym świecie spółka Guidewire zdobyła bogate doświadczenie we współpracy z ubezpieczycielami działającymi na różną skalę. W projektach typu „agile”, w których interdyscyplinarne zespoły dysponują umiejętnościami decyzyjnymi, projekty mogą być realizowane szybko, elastycznie i z dużym powodzeniem. Według klientów spółki Guidewire jednym z najważniejszych elementów skutecznych projektów jest bliska współpraca pomiędzy działami informatycznymi i operacyjnymi. Ważną rolę odgrywa też metodologia „agile” oraz wysokiej jakości oprogramowanie.

"Dawniej działy informatyczne często były ograniczone do roli wewnętrznego dostawcy usług," skomentował Keith Stonell, dyrektor zarządzający na region EMEA w spółce Guidewire. "Dzięki lepszej współpracy międzyfunkcyjnej oraz szerszemu wykorzystaniu metodologii „Agile” personel IT może lepiej poradzić sobie z większymi, szybszymi i bardziej zsynchronizowanymi projektami. Aby zapewnić dalsze powodzenie niemieckich ubezpieczycieli na rynku, działy informatyczne powinny stać się aktywnymi innowatorami, rozwijać swój personel, pogłębiać wiedzę o kliencie oraz zająć pozycję pełnoprawnego partnera strategicznego w przedsiębiorstwach, na rzecz których działają."

Guidewire to platforma ciesząca się zaufaniem ubezpieczycieli majątkowych i osobowych, którzy dzięki niej angażują się w rozwój i innowacje. Łączymy technologie omnichannelowe, korowe i analityczne, oraz uczenie maszynowe, aby dostarczać naszą platformę jako usługę w chmurze. Ponad 540 ubezpieczycieli w 40 krajach, od nowych przedsięwzięć po największe firmy na świecie, korzysta z Guidewire.

Jako partner dla naszych klientów, nieustannie rozwijamy się, by umożliwić im odnoszenie sukcesów. Jesteśmy dumni z wyniku ponad 1600 projektów zakończonych sukcesem, zrealizowanych dzięki największemu w branży zespołowi R&D, wspieranemu przez ekosystem partnerów. Nasz rynek dostarcza setek aplikacji, które przyspieszają integrację i lokalizację oraz umożliwiają innowacyjność.

Po więcej informacji wejdź na www.guidewire.com.pl i śledź nas na X (Twitterze) oraz LinkedIn.