Komunikat prasowe

Sompo International Wdraża System Guidewire Do Zarządzania Polisami Na Rynku Londyńskim

Specjalistyczna firma ubezpieczeniowa o światowym zasięgu wdraża Guidewire PolicyCenter® w celu poprawy efektywności działania i obsługi klienta

LONDYN, Wielka Brytania i HAMILTON, Bermudy, Sierpień 21, 2017

​Guidewire Software, Inc. (NYSE: GWRE), dostawca oprogramowania dla towarzystw ubezpieczeniowych oraz Sompo International, globalna firma specjalizująca się w ubezpieczeniach majątkowych, osobowych i reasekuracji należąca w całości do Sompo Holdings, Inc., ogłosili dziś, że Sompo International przystąpiła do wdrożenia Guidewire PolicyCenter do celów underwritingu i obsługi polis na rynku londyńskim, korzystając przy tym z rozwiązania Global Commercial Accelerator oferowanego przez Guidewire.

Firma Sompo International zdecydowała się na PolicyCenter w ramach globalnego programu optymalizacji systemu underwritingu i procesów obsługi polis w oparciu o zintegrowaną, kompleksową platformę. W tym celu Global Commercial Accelerator firmy Guidewire został skonfigurowany specjalnie pod kątem rynku londyńskiego. Rozwiązanie to ułatwia globalnym ubezpieczycielom wdrażanie oprogramowania Guidewire na wszystkich posiadanych platformach.

"Sompo International to pierwszy ubezpieczyciel z rynku londyńskiego, który wprowadza Guidewire PolicyCenter w tym zakresie," powiedział Alfred Goxhaj, dyrektor ds. informatyki w Sompo International. "Planujemy etapowe wdrożenie oprogramowania Guidewire przy użyciu rozwiązania Global Commercial Accelerator we wszystkich obszarach naszej działalności w Londynie. Zaczęliśmy od polis ubezpieczenia majątkowego wchodzących w życie w tym miesiącu i otrzymujemy od naszych underwriterów dobre opinie na temat nowego systemu. Wspólna platforma umożliwi nam zwiększenie terminowości i poprawę dokładności dokumentów ubezpieczeniowych trafiających do klientów oraz przygotowanie się na zwiększenie skali działania w miarę wprowadzania nowych produktów."

PolicyCenter, wraz z rozszerzeniem Global Commercial Extension opracowanym przez Guidewire, umożliwia Sompo International:

• pełną integrację z systemami finansowymi, sprawozdawczymi i zarządzania dokumentami;
  • sprostanie szczególnym wymogom rynku londyńskiego, takim jak udziały deklarowane
    i związane oraz przetwarzanie za pośrednictwem zewnętrznego biura obsługi;
  • optymalizację procesów, obiegu dokumentów i kontroli jakości danych dzięki wykorzystaniu jednego systemu do wprowadzania wszystkich danych, począwszy od składania wniosków, poprzez zawarcie umowy i rejestrację, aż po wydanie polisy; i
  • usprawnienie procesu obsługi polis dzięki udoskonaleniu różnych analiz i funkcji.

"Gratulujemy Sompo International udanego wdrożenia PolicyCenter," powiedział Sheridon Glenn, wiceprezes ds. doradztwa terenowego na region EMEA w Guidewire. "To kompleksowe, fundamentalne rozwiązanie ułatwi i przyspieszy uruchamianie nowych obszarów działalności na rynku londyńskim. Z chęcią będziemy kontynuować naszą współpracę w przyszłości."

O firmie Sompo International

Sompo International, globalny specjalista od ubezpieczeń majątkowych, osobowych i reasekuracji, jest w całości własnością koncernu Sompo Holdings, Inc., który jest jedną z największych grup kapitałowych działających głównie w obszarze ubezpieczeń majątkowych i osobowych na wewnętrznym rynku japońskim. Działając za pośrednictwem sieci spółek zależnych, która uzyskała ocenę „A+” od firmy ratingowej A.M. Best oraz ocenę „A” w rankingu S&P, Sompo International oferuje ubezpieczenia rolnicze, dla wolnych zawodów, ubezpieczenia majątkowe, morskie i energetyczne, ubezpieczenia osobowe i inne ubezpieczenia specjalistyczne, jak również reasekurację ubezpieczeń od klęsk żywiołowych, ubezpieczeń majątkowych i osobowych, ubezpieczeń dla wolnych zawodów i ubezpieczeń specjalistycznych. Więcej informacji o Sompo International można znaleźć na stronie www.sompo-intl.com.