TATV Rozwija Działalność, Wdrażając Systemy Guidewire

Wiodąca belgijska firma ubezpieczeniowa rozszerza swoją innowacyjną działalność dzięki produktom Guidewire z gamy Core i Data; we wdrożeniu uczestniczyły spółki EY i Sollers Consulting
BRUKSELA LONDYN i WARSZAWA, 18 września, 2017

Touring Assurances/Verzekeringen (TATV), wiodąca firma oferująca ubezpieczenia bezpośrednie w Belgii, a także EY, Sollers Consulting i Guidewire Software, Inc. (NYSE: GWRE) ogłosiły dziś, że spółka TATV wdrożyła system Guidewire PolicyCenter® jako nowe narzędzie do zawierania polis i zarządzania nimi oraz system Guidewire BillingCenter® do zarządzania rozliczeniami. Ubezpieczyciel wdrożył również systemy Guidewire DataHub™ i Guidewire InfoCenter™ służące do zarządzania danymi i do działań z zakresu business intelligence.

Spółka TATV zdecydowała się na wybór produktów Guidewire Core i Digital w ramach inicjatywy strategicznej zmierzającej do optymalizacji procesów i wydajności operacyjnej, a także do wsparcia prężnego i skalowalnego rozwoju działalności. Spółka wykorzystuje nowoczesne produkty, by poszerzyć zakres wykorzystywanych przez siebie kanałów, zdobyć większą wiedzę o klientach i opracować nowe linie produktowe przy udziale powiązanych partnerów. Technologię Guidewire wdrożono równolegle we wszystkich obszarach działalności (zarówno w ubezpieczeniach motoryzacyjnych, jak i ubezpieczeniach mieszkań), a korzystają z niej wszystkie jednostki organizacyjne. Istniejący klienci zostaną przeniesieni na nową platformę przy przedłużeniu polisy. Projekt zrealizowano dzięki wspólnym wysiłkom partnerów z sieci Guidewire PartnerConnect™ – EY i Sollers Consulting – którzy współpracowali ze spółkami TATV i Guidewire.

"To ogromna satysfakcja patrzeć na wdrożenie systemu jeszcze przed terminem. Kluczowym czynnikiem, który to umożliwił, było nasze proaktywne i elastyczne podejście do definiowania i wyznaczania priorytetów w zakresie specyfikacji i zakresu projektu," powiedziała Helene Portegies, dyrektor generalna spółki TATV. "Nasza inwestycja w technologię Guidewire da nam możliwości, których potrzebujemy, aby kontynuować naszą transformację w kierunku doskonalszej obsługi klienta i optymalnych wyników."

Produkty Core i Data pozwolą TATV:

• wyeliminować ryzyko operacyjne związane z dotychczas wykorzystywanymi systemami;

• dążyć do znacznego rozwoju działalności przy tej samej liczbie pracowników; oraz

• szybciej reagować na zmiany rynkowe dzięki większej elastyczności produktów i cen.

"W EY jesteśmy dumni, że mieliśmy swój wkład w tak ważne zmiany w spółce TATV, które prowadzą do nowego podejścia do obsługi ubezpieczeń w Belgii," powiedział Kris Volkaerts, Partner w EY. "Praca w tak pozytywnym i dynamicznym otoczeniu, dzięki której każdy z nas mógł wprowadzać ważne zmiany, była czystą przyjemnością dla każdego członka zespołu EY zaangażowanego w ten projekt."

Spółka EY wniosła do projektu transformacji firmy TATV swoją wiedzę o lokalnym rynku ubezpieczeń oraz o systemach Guidewire, odpowiadając za zarządzanie programem, analizę biznesową, nadzór nad rozwiązaniami funkcjonalnymi, testowanie, gotowość biznesową, bezpieczeństwo i zarządzanie wersjami. Spółka EY odpowiadała także bezpośrednio za ogólną migrację danych przy wykorzystaniu autorskiego narzędzia NextGen Datamigration Accelerator, które pozwala ograniczyć nakłady pracy w toku migracji. Migracja danych prowadzona jest wspólnie z jednostką GTH (Global Talent Hub) spółki EY w Indiach.

"Touring Assurances, podobnie jak Sollers Consulting, to organizacja w pełni realizująca założenia podejścia Agile," powiedział Grzegorz Ukleja, menadżer w Sollers Consulting. "Obie spółki wyznają zasady filozofii Agile i koncentrują się na tworzeniu zdrowego otoczenia projektu, dzięki któremu współpraca przebiega sprawnie i daje szybkie rezultaty. Zakończyliśmy pierwszy etap projektu szybciej niż tego oczekiwano, tworząc nową wartość biznesową wpisującą się w ambitną strategię spółki Touring Assurances."

Sollers Consulting odpowiada za wdrożenie i konfigurację produktów Guidewire, a także za integrację systemu w istniejącej architekturze informatycznej spółki TATV. Celem spółki Sollers jest wsparcie wdrażania udoskonaleń w zakresie sprzedaży i obsługi klienta, doświadczeń klienta oraz optymalizacji procesów biznesowych. Sollers Consulting łączy w sobie wiedzę o branży ubezpieczeń oraz o oprogramowaniu Guidewire z doświadczeniem w zakresie wdrożeń przy wykorzystaniu metodyki Agile.

"Gratulujemy TATV uruchomienia produktów Core i Data Guidewire," powiedział Sheridon Glenn, wiceprezes odpowiedzialny w Guidewire Software za doradztwo lokalne w regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód, Afryka). "Ściśle współpracowaliśmy z TATV, EY i Sollers Consulting przy tym projekcie, aby umożliwić tej pierwszej udostępnienie klientom wyróżniających się produktów i usług zgodnych z celami w zakresie transformacji."

Guidewire to platforma ciesząca się zaufaniem ubezpieczycieli majątkowych i osobowych, którzy dzięki niej angażują się w rozwój i innowacje. Łączymy technologie omnichannelowe, korowe i analityczne, oraz uczenie maszynowe, aby dostarczać naszą platformę jako usługę w chmurze. Ponad 540 ubezpieczycieli w 40 krajach, od nowych przedsięwzięć po największe firmy na świecie, korzysta z Guidewire.

Jako partner dla naszych klientów, nieustannie rozwijamy się, by umożliwić im odnoszenie sukcesów. Jesteśmy dumni z wyniku ponad 1600 projektów zakończonych sukcesem, zrealizowanych dzięki największemu w branży zespołowi R&D, wspieranemu przez ekosystem partnerów. Nasz rynek dostarcza setek aplikacji, które przyspieszają integrację i lokalizację oraz umożliwiają innowacyjność.

Po więcej informacji wejdź na www.guidewire.com.pl i śledź nas na X (Twitterze) oraz LinkedIn.