InsurancePlatform firmy Guidewire prowadzi ubezpieczycieli prosto do sukcesu

Producent oprogramowania przedstawił agendę strategiczną na konferencji dla klientów
LONDYN WIELKA BRYTANIA, 8 czerwca, 2018

Firma Guidewire Software, Inc. (NYSE: GWRE), dostawca oprogramowania dla branży ubezpieczeniowej, niedawno zorganizowała swoją doroczną konferencję European Customer Insurance Forum. W tym roku odbyła się ona w Londynie. W wydarzeniu, które przyciągnęło całe rzesze uczestników, brali udział ubezpieczyciele z regionu EMEA reprezentujący zarówno działy biznesowe, jak i IT. Dzielili się oni swoimi doświadczeniami w zakresie przekształceń i innowacji, zdobytymi w trakcie pracy nad zwiększeniem skuteczności, obniżeniem długoterminowych kosztów utrzymania i planów na przyszłość.

Marcus Ryu, dyrektor wykonawczy w Guidewire Software, rozpoczął spotkanie od podsumowania dzisiejszych aspiracji ubezpieczycieli majątkowych: automatyzacji operacji, podejmowania rozsądnych decyzji na podstawie danych, digitalizacji usług dla ubezpieczonych i ich interakcji z agentami oraz szybszego testowania i uczenia się. Skala tych dążeń skłania ubezpieczycieli również do poszukiwania uproszczeń i minimalizacji ryzyka w IT. Aspiracją Guidewire jest dostarczenie platformy branżowej opartej na pięciu filarach: unifikacji rdzenia, danych i funkcji cyfrowych w architekturze usług modularnych, opartych na chmurze, przyjmowanych przez masę krytyczną ubezpieczycieli globalnych i zintegrowanych na nadzorowanym rynku partnerów technologicznych. "Chcemy, aby InsurancePlatform pomagała naszym klientom i całej branży się rozwijać poprzez redukcję całkowitego kosztu utrzymania i przeniesienie znacznej części ryzyka na nasze barki," powiedział Ryu. "To właśnie jest plan strategiczny Guidewire teraz i na nadchodzące lata."

Prelekcje wygłosili następujący przedstawiciele klientów:

• AXA Partners: Inji Charkani, dyrektor do spraw innowacji, zastanawiała się, czy innowacje mogą płynąć z wewnątrz firmy ubezpieczeniowej o ugruntowanej pozycji. Zaproponowała połączenie sił korporacji i insurtechu w sposób optymalny dla osiągnięcia sukcesu, dyktowany zrozumieniem swoich kluczowych kompetencji przez ubezpieczycieli i pogłębioną współpracą z partnerami. Aby to umożliwiać, należy wspierać wewnętrzną wizję innowacji, która obejmuje ludzi, narzędzia i kulturę oraz przebiega odgórnie. Charkani rozważała różne kategorie innowacji, od ewolucyjnej w nowych modelach biznesowych, do przełomowej, a także podejście AXA do nich. Zakończyła swoją prelekcję wnioskiem, że innowacje muszą skupiać się na kliencie, zaś obsługa klienta musi być odpowiednia, wzbudzać zaufanie, mądrze wykorzystywać dane i obejmować także wsparcie dla partnerów.

• Zurich Germany: Horst Nussbaumer, dyrektor do spraw odszkodowań, opisał podejście firmy Zurich do wdrożenia Guidewire InsuranceSuite™ jako nowego systemu centralnego i największego dotychczas projektu Guidewire w Niemczech. Podkreślił potrzebę fundamentalnych zmian, które pozwolą zaspokoić zmieniające się potrzeby klientów i będą oparte na nowoczesnych systemach centralnych jako najważniejszym fundamencie transformacji cyfrowej, a także na znakomitej obsłudze klienta. Nussbaumer poinformował, że wdrożenie systemu Guidewire przyczyniło się do wzrostu Net Promoter Score (NPS) w firmie Zurich. Przypisał ten sukces specjalistom do spraw odszkodowań i pracownikom obsługi klienta, którym rozwiązanie to umożliwiło szybsze podejmowanie decyzji, co przyniosło znacznie wyższy poziom zadowolenia klientów.

• FRI:DAY, cyfrowa platforma ubezpieczeniowa wspierana przez Baloise Group: Silvan Saxer, kierownik do spraw strategii agile i współzałożyciel, omówił historię FRI:DAY jako nowej marki na niemieckim rynku, która wykorzystywała wyłącznie strategie cyfrowe w ubezpieczeniach komunikacyjnych i najszybciej wdrożyła InsuranceSuite w chmurze – zajęło im to zaledwie 60 dni. Ich produkt, oparty na płatnościach za każdy przejechany kilometr i możliwości wypowiedzenia usługi z miesięcznym wyprzedzeniem, miał przynieść firmie 10 tys. klientów w ciągu jednego roku. Ten cel został jednak przekroczony, gdy firma zdobyła 15 tys. klientów w ciągu dziewięciu miesięcy.

• Touring Assurances/Touring Verzekeringen (TATV): Hélène Portegies, dyrektor wykonawczy belgijskiego towarzystwa, mówiła o decyzji o wdrażeniu nowego systemu zamiast kosztownych aplikacji poprzedniej generacji, co było podyktowane udoskonaleniem obsługi klienta, przyspieszeniem digitalizacji, ograniczeniem kosztów i poprawą działania procesów wewnętrznych. TATV osiągnęło te cele, zastosowawszy podejście "przyjmij, a nie dostosowuj," i przyspieszyło uruchomienie systemu o dwa miesiące.

Prelegenci Guidewire mówili o poniższych tematach:

• Ewolucja systemów centralnych jako źródła informacji, zunifikowanego w zintegrowanym zestawie narzędzi obejmujących zaawansowaną analitykę danych, zaangażowanie cyfrowe i rozwijający się ekosystem partnerów.

• Partnerstwo Salesforce i Guidewire, łączące siły najważniejszej platformy CRM i platformy branżowej Guidewire, które pozwala ubezpieczycielom sprostać zwiększonym i zmieniającym się oczekiwaniom klientów dzięki możliwości zobaczenia globalnego obrazu klienta oraz zniesieniu kosztu integracji pomiędzy tymi platformami.

• Cyber-ryzyko – jedno z największych wyzwań w branży ubezpieczeniowej o szybko zmieniających się cechach charakterystycznych, związane z brakiem historii odszkodowań oraz pojawieniem się złożonych i nieoczywistych wzorców powiązań i kumulacji ryzyka. Guidewire Cyence Risk Analytics oferuje ubezpieczycielom możliwość zbierania danych, składania ich w spójną całość oraz rozwijania biznesu poprzez nowe możliwości modelowania ryzyka.

• Znaczenie analizy prognostycznej i AI. Są to kluczowe i nieodłączne składniki nowoczesnego systemu centralnego współpracującego z regułami, transakcjami i przepływem pracy, które umożliwiają inteligentniejsze prowadzenie działań ubezpieczeniowych.

Uczestnicy mieli również okazję posłuchać mówcy motywacyjnego Stevena Van Belleghema, eksperta w podejściach skoncentrowanych na kliencie w cyfrowym świecie. Wyjaśniał on, w jaki sposób dane wpływają na relacje firm z klientami. Mimo że ewolucja cyfrowa i ewolucja danych przynoszą korzyści, według Van Belleghema ubezpieczyciele nie doceniają emocji i empatii w swoich kontaktach z klientami. Zasugerował, by ubezpieczyciele nie skupiali się wyłącznie na technologii, ale również starali się tworzyć wartość i oferować klientom jak najlepszą obsługę.

Guidewire to platforma ciesząca się zaufaniem ubezpieczycieli majątkowych i osobowych, którzy dzięki niej angażują się w rozwój i innowacje. Łączymy technologie omnichannelowe, korowe i analityczne, oraz uczenie maszynowe, aby dostarczać naszą platformę jako usługę w chmurze. Ponad 540 ubezpieczycieli w 40 krajach, od nowych przedsięwzięć po największe firmy na świecie, korzysta z Guidewire.

Jako partner dla naszych klientów, nieustannie rozwijamy się, by umożliwić im odnoszenie sukcesów. Jesteśmy dumni z wyniku ponad 1600 projektów zakończonych sukcesem, zrealizowanych dzięki największemu w branży zespołowi R&D, wspieranemu przez ekosystem partnerów. Nasz rynek dostarcza setek aplikacji, które przyspieszają integrację i lokalizację oraz umożliwiają innowacyjność.

Po więcej informacji wejdź na www.guidewire.com.pl i śledź nas na X (Twitterze) oraz LinkedIn.