Zurich Wykorzystuje Kolejne Produkty Z Oferty Guidewire, Tym Razem Stawiając Na Guidewire Cyence Risk Analytics

Globalna firma oferująca kompleksowe ubezpieczenia zamierza stosować chmurowe rozwiązanie służące modelowaniu cyberryzyka gospodarczego.
FOSTER CITY Kalifornia, 16 sierpnia, 2018

Guidewire Software, Inc. (NYSE: GWRE), dostawca niezawodnej platformy dla branży ubezpieczeń majątkowych i osobowych, ogłosiła dziś, że Zurich Insurance Group (Zurich) zdecydowała się na zakup rozwiązania Guidewire Cyence™ Risk Analytics (Cyence) w celu pozyskania informacji i analiz na temat cyberryzyka i, co za tym idzie, badania, wyceny ryzyka oraz ubezpieczenia się na wypadek jego wystąpienia. Zurich planuje wdrożyć Cyence we wszystkich swoich oddziałach na świecie, kładąc nacisk na pogłębione dane statystyczne oraz pozostałe dane niezbędne do przeprowadzania analiz ryzyka.

Bezprecedensowy postęp technologiczny XXI w. spowodował zmianę charakteru ryzyka występującego w obszarze ubezpieczeń majątkowych i osobowych. Te nieustannie zmieniające się ryzyka stanowią ogromne wyzwanie, zwłaszcza ze względu na ograniczoną ilość tradycyjnych danych z zakresu matematyki ubezpieczeniowej niezbędnych do ich modelowania. Cyence wykorzystuje rozwiązania z zakresu ekonometrii, cyberbezpieczeństwa, uczenia maszynowego oraz zbierania danych z sieci, dając ubezpieczycielom możliwość oceny potencjalnego zagrożenia finansowego jakie przynosi cyberryzyko.

"Po przeprowadzeniu szczegółowej analizy rynkowej doszliśmy do wniosku, że Guidewire Cyence Risk Analytics w połączeniu z naszymi własnymi badaniami dot. ryzyka pozwoli nam lepiej sprostać wyzwaniom stawianym przez współczesne, stale zmieniające się cyberryzyko," mówi Lori Bailey, Globalny Dyrektor ds. Cyberryzyka w firmie Zurich. "Chcemy pomóc naszym klientom w ocenie tego rodzaju ryzyka, a dzięki narzędziu Guidewire możemy ulepszyć nasze procesy badania, wyceniania ryzyka oraz ubezpieczania się na wypadek jego wystąpienia."

Za sprawą Guidewire Cyence Risk Analytics firma Zurich:

• zwiększy efektywność procesów analitycznych za sprawą precyzyjnych narzędzi selekcji ryzyka wykorzystujących dostępne dane;

• będzie mogła określić potencjalne skutki finansowe wystąpienia konkretnego cyberryzyka zarówno dla pojedynczej spółki, jak i dla całej grupy kapitałowej; i

• zwiększy swój potencjał rozwojowy dzięki dostarczanym informacjom, umożliwiającym tworzenie nowych produktów ubezpieczeniowych oraz strategii rynkowych.

Zurich Insurance Group a także oddziały regionalne firmy to klienci Guidewire wykorzystujący różne produkty z oferty InsurancePlatform w 10 krajach na świecie.