„Innowacje W Ubezpieczeniach" wydarzenie z udziałem ubezpieczycieli z całej Europy

Trendy obecne wśród ubezpieczycieli oraz metodyka Agile głównym tematem na konferencji zorganizowanej przez Sollers Consulting i Guidewire Software
WARSZAWA Polska i Londyn Wielka Brytania, 8 grudnia, 2015

Sollers Consulting, specjalizujący się w usługach doradczych i wdrożeniowych dla branży ubezpieczeniowej we współpracy z Guidewire Software, Inc (NYSE: GWRE), dostawcą oprogramowania dla ubezpieczycieli, byli organizatorami corocznej międzynarodowej konferencji „Innowacje w Ubezpieczeniach”, która odbyła się w Warszawie. Jest to prestiżowe wydarzenie, podczas którego profesjonaliści w dziedzinie ubezpieczeń mają okazję podzielić się swoimi doświadczeniami i dyskutować o najnowszych trendach oraz technologiach obecnych w branży ubezpieczeniowej. Tematem konferencji było "Jak nowe trendy i metodyka Agile wspierają innowacje w ubezpieczeniach."

Tegoroczna Konferencja zgromadziła ponad 220 uczestników z różnych stron Europy. Wśród prelegentów znaleźli się przedstawiciele wiodących europejskich firm ubezpieczeniowych: Aviva UK, Basler Versicherungen, P & V (Belgia) oraz Zurych (Niemcy i UK). Tematem przewodnim prezentacji naszych gości były transformacje głównych systemów informatycznych poparte przykładami z ich kluczowych projektów. Wypowiedzi urozmaiciła szczegółowa dyskusja na temat obecnych trendów oraz wykorzystania metodyki Agile w sektorze ubezpieczeniowym.

Konferencję rozpoczął Michał Trochimczuk, Partner Zarządzający, Sollers Consulting oraz Marcus Ryu, Dyrektor Generalny, Guidewire Software. Marcus Ryu mówił o tym, z jakimi trendami w sektorze ubezpieczeń mamy obecnie do czynienia. Wśród nich wyróżnił: wzrost oczekiwań względem rozwiązań cyfrowych, zmniejszenie liczby wypadków komunikacyjnych, wzrost nietradycyjnych ubezpieczeń, pojawienie się nowych technologii istotnych dla ubezpieczycieli oraz nowych kategorii ryzyka. W czasach szybkich zmian na całym rynku ubezpieczeniowym, stawka jest wysoka dla tych, którzy nie reagują i nie przygotowują się do tych zmian. Ryu podkreślił, że Guidewire czuje się zobowiązany wobec ubezpieczycieli do budowy i rozwoju platform technologicznych, podczas gdy ubezpieczyciele będą decydować o swojej strategii w tych złożonych i wymagających czasach.

Michał Trochimczuk kontynuował, mówiąc o wpływie trendów na sektor ubezpieczeń. Sytuacja społeczno-ekonomiczna, demograficzna, polityczna i technologiczna mają silny wpływ na środowisko w którym ubezpieczyciele mają działać. Ocenił również obecne wyzwania i możliwości innowacyjne względem ubezpieczycieli.

"Tylko 2% światowej gospodarki jest ubezpieczona. To ogromny szansa dla tych ubezpieczycieli, którzy potrafią z niej skorzystać. Aby to zrobić, ubezpieczyciele potrzebują elastyczności i zwinności dostarczonej przez nowoczesne systemy centralne do zarządzania polisami, klientami i roszczeniami. To pozwala wejść na nowe rynki, szybsze tworzenie produktów i skuteczną współpracę z nowymi partnerami, takimi jak Amazon®, Google®, lub affinity groups."- Powiedział Michał Trochimczuk.

Zaprezentowane przez ubezpieczycieli cztery case studies poparte ich własnymi doświadczeniami:

• Anna Fleming, Programme Director, Zurych UK, mówiła o tym, jak wykorzystać okazję do transformacji gospodarczej, znaczeniu dynamiki zespołu oraz tym jak skorzystać ze zdobytego doświadczenia.

• Następnie Chris Hone, Senior Platform Manager z Commercial, Creditor & Guidewire Development Centre of Excellence, Aviva (UK) wraz z ekspertami z Sollers Consulting, Michałem Piotrowiczem i Sebastianem Łubnickim, wyjaśnili, jak metodyka Agile i innowacje technologiczne mogą być stosowane w rozproszonym środowisku.

• Następnie Rolf Schiltknecht i Tristan Schuler, Executive Directors z Basler Versicherungen mówili o doświadczeniu w zastosowaniu metodyki Agile; znaczeniu działania out-of-the-box, szybkich procesach decyzyjnych oraz potrzeby gromadzenia wiedzy na temat wymagań w zakresie ubezpieczeń.

• Na koniec, Marc Beaujean, Member of the Board, P&V i Luc Van Dessel, Programme Manager, P&V, opowiedzieli o dążeniu do budowy świadomości marki na rynku, o projekcie transformacji i jego zauważalnych korzyściach oraz istocie zastosowania "hybrydowej" metodyki Agile i wagi posiadania odpowiedniego zespołu.

„To była prawdziwa przyjemność spędzić czas w tak szerokim gronie europejskich ubezpieczycieli dzięki czemu mieliśmy możliwość posłuchać o rzeczywistych przykładów wyzwań oraz o korzyściach z ich przezwyciężenia" powiedział Keith Stonell, dyrektor zarządzający EMEA Guidewire. "Wraz z rosnącymi oczekiwaniami klientów, pod wpływem trendów cyfryzacji i nowych technologii, ubezpieczyciele muszą reagować i dostarczać adekwatne rozwiązania. Guidewire jest obecny, aby pomóc im w rozwiązywaniu tych problemów."

„To ważna platforma wymiany doświadczeń, wszyscy zgadzamy się z tezą, że w rynku ubezpieczeń zachodzą niszczące zmiany. Nowi gracze i nowe technologie zagrażają dotychczasowym źródłom dochodu i ubezpieczyciele muszą się na to przygotować”.- powiedział Marcin Pluta, partner zarządzający firmy Sollers Consulting. „Jesteśmy dumni, że podczas konferencji nasi klienci podzielili się swoim doświadczeniem dotyczącym procesu transformacji, który umożliwia im lepsze przygotowanie do wyzwań przyszłości.”

O Sollers Consulting

Sollers Consulting to międzynarodowa firma specjalizująca się w usługach doradczych i wdrożeniowych dla branży finansowej. Spółkę założyli w 2000 roku eksperci w dziedzinie doradztwa operacyjnego i IT. Firma współpracuje z wieloma partnerami na całym świecie, w tym z TIA Technology oraz Guidewire. Sollers Consulting wyróżnia zdolność efektywnego łączenia wiedzy biznesowej z kompetencjami w wiodących technologiach. Zespół Sollers Consulting zrealizował projekty dla przeszło 50 grup finansowych z całego świata, takich jak Santander, PZU, Millennium, Raiffeisen, Talanx (Warta), Inter, Generali, ING i Proama. Firma wykorzystuje nowoczesne metody pracy i zarządzania projektami m.in. metodykę Agile. Siłą Sollers Consulting jest zgrany zespół profesjonalistów: firma zatrudnia ponad 260 wysoko wykwalifikowanych konsultantów i programistów w Warszawie, Lublinie i Kolonii. Dodatkowe informacje można znaleźć pod adresem: www.sollers.eu.

Guidewire to platforma ciesząca się zaufaniem ubezpieczycieli majątkowych i osobowych, którzy dzięki niej angażują się w rozwój i innowacje. Łączymy technologie omnichannelowe, korowe i analityczne, oraz uczenie maszynowe, aby dostarczać naszą platformę jako usługę w chmurze. Ponad 540 ubezpieczycieli w 40 krajach, od nowych przedsięwzięć po największe firmy na świecie, korzysta z Guidewire.

Jako partner dla naszych klientów, nieustannie rozwijamy się, by umożliwić im odnoszenie sukcesów. Jesteśmy dumni z wyniku ponad 1600 projektów zakończonych sukcesem, zrealizowanych dzięki największemu w branży zespołowi R&D, wspieranemu przez ekosystem partnerów. Nasz rynek dostarcza setek aplikacji, które przyspieszają integrację i lokalizację oraz umożliwiają innowacyjność.

Po więcej informacji wejdź na www.guidewire.com.pl i śledź nas na X (Twitterze) oraz LinkedIn.