Santam Wybiera Rozwiązania Guidewire Do Obsługi Roszczeń

Południowoafrykański ubezpieczyciel zacieśnia swoją współpracę z Guidewire w celu zwiększenia skuteczności obsługi roszczeń, obniżenia kosztów utrzymania infrastruktury IT oraz wykorzystania otoczenia rynkowego.
CAPE TOWN South Africa and LONDON UK, 11 lutego, 2019

Santam, lider na rynku ubezpieczeń majątkowych i osobowych w RPA, oraz Guidewire Software, Inc. (NYSE: GWRE), dostawca niezawodnej platformy w tej branży, poinformowały, że firma Santam wybrała Guidewire ClaimCenter™ jako swojąplatformę do obsługi roszczeń. Nie po raz pierwszy Santam sięga po produkty Guidewire. ClaimCenter zostanie wdrożone w pionach ubezpieczeńosobowych i komercyjnych, w kanałach dystrybucji bezpośredniej i pośredniej. Wprowadzenie tego rozwiązania w pionie niekomercyjnych ubezpieczeń komunikacyjnych jest planowane w pierwszym kwartale 2020 r. Ponadto firma postawiła na Guidewire DataHub™ oraz Guidewire InfoCenter™ do zarządzania danymi i informacjami biznesowymi w całej organizacji.

"Dzięki rozszerzeniu naszej współpracy z Guidewire możemy realizować swój cel strategiczny, którym jest uproszczenie i usprawnienie naszych podstawowych procesów," mówi Kevin Wright, CIO w firmie Santam. "InsurancePlatform™ z pewnością pozwoli nam go osiągnąć, dając możliwość tworzenia nowoczesnych produktów i świadczenia nowoczesnych usług dla naszych klientów. Z kolei dzięki Guidewire Marketplace uzyskamy dostęp do sprawdzonych akceleratorów w ramach ekosystemu Guidewire, co zwiększy naszą innowacyjność oraz pozwoli nam obniżyć koszty TCO."

Dzięki zastosowaniu produktów Core and Data firma Santam będzie mogła:

• podnieść poziom efektywności operacyjnej poprzez optymalizację i modernizację szeregu podstawowych systemów;

• zbudować strategiczną platformę do gromadzenia danych oraz raportowania w całej organizacji;

• przygotować odpowiednią podstawę do procesu digitalizacji roszczeń;

• korzystać z solidnej platformy branżowej w celu gromadzenia komplementarnych rozwiązań insurtech oraz najlepszych dostępnych rozwiązań, aby szybciej wprowadzać produkty na rynek.

"Na naszym wyborze zaważyła imponująca historia wdrożenia ClaimCenter w różnych firmach, a także poziom jej zaawansowania,"mówi Fanus Coetzee, Dyrektor Działu Roszczeń, Santam."Jesteśmy przekonani, że dzięki niej staniemy się na tyle elastyczni i dynamiczni, by realizować bieżące oraz przyszłe cele biznesowe, a także osiągniemy większą skuteczność w obsłudze roszczeń."

"Niezmiernie cieszy nas, że Santam zdecydował się na zacieśnienie naszej długoletniej współpracy,"mówi Keith Stonell, Dyrektor Zarządzający, region EMEA, Guidewire. "Podziwiamy ich determinację w świadczeniu odpowiedzialnych i etycznych usług klientom i posiadaczom polis, tym bardziej, że będziemy również mieć w tym swój udział dzięki Guidewire InsurancePlatform, która wzmocni ich pozycję na rynku krajowym oraz zagranicznym."